1. RK Nedvědice

První rybářský klub v nedvědici

Návrat na úvodní stránku

NORSKO, Snillfjord 2012

Napsáno 11. července 2012, 11:07 v rubrice Články

p1090936-nahled

Úspěšný lovec focen ve 23.25 hod místního času. Slunce právě zapadá a vyjde v 0.45 hod druhého dne.

V červnu 2012 uspořádala 1.RK Nedvědice pro své členy a příznivce rybářské soustředění v maximálně zarybněné lokalitě v Norsku, konkrétně ve Snillfjordu. Vzdálenost z Nedvědice je 1.980 km po souši a cca 200 km trajektem. Ihned po příjezdu bylo vybaleno rybářské náčiní a někteří okamžitě zahájili rybolov. V Norsku panoval polární den, takže světlo bylo celých 24 hodin a bylo vcelku jedno, kdy se na ryby půjde a kdy se bude spát. Pro mnohé to znamenalo obtížnou aklimatizaci a po třech dnech všichni ztratili pojem o čase. Na rybách se prostě bylo pořád. Základní lovnou technikou je hlubinná přívlač, kdy se twistry velikosti 8 – 10cm spoští do hloubek okolo 15 – 30 m (loví se tedy v příbřežních vodách, protože fjord standardně dosahuje hloubky přes 100 m a v nejhlubších místech okolo 300m). Loví se treska obecná, treska polak, treska tmavá, halibut, okouník mořský, pyskoun psí, makrela, štítník kukaččí, někdy mník nebo losos.

p1100211-nahled

Halibut 90 cm, jeden z mála co se chytil. Nástraha twister, hloubka 15m.

Počasí nám přálo a kromě jednoho dne, kdy foukal velký vítr a ve fjordu byly velké vlny a tento den byl věnován relaxaci. Na moře vyjelo jen několik odvážlivců, kteří se ale museli pro silné houpání lodí vrátit. Jinak bylo moře klidné a umožňovalo výpravy i do vzdálenějších končin fjordu (délka fjordu je cca 18 km a šířka průměrně 1.500 m) Většinu pobřeží tvoří skály a v jejich zlomech nebo v místech malých zátok byla nejlepší místa na chytání. Standardní trolling, kdy se vláší za pomalu jedoucí lodí (návnada je tažena ve vzdálenosti cca 50m za lodí a v hloubce okolo 5 m) zcela zklamal a tak se všichni věnovali pouze hlubinné přívlači. p1090824-nahledVloženou soutěž o první tresku vyhrála paní Zoja Vrbková, která nedaleko přístavu v ideálním místě nazvaném „U loďky“ chytila ve stanoveném limitu tresku obecnou 93 cm. Obecně se dá konstatovat, že ženy byly úspěšnější než muži, protože mají pravděpodobně větší cit v rukách. Paní Květa Doubková (viz foto) chytila rekordní tresku obecnou 100cm a Ivonka Doubková pak nádhernou tresku černou 93cm (viz foto). Po každém „výjezdu“ na moře následovala společná rozprava o používaných technikách, vhodných místech, barvě nástrah a dalších okolnostech úspěšného rybolovu, takže ani společenská stránka soustředění nebyla zanedbávána a přes přísnou prohibici v Norku se podařilo zkonzumovat 15l slivovice a 25l rumu.

p1100133-nahled

Kdo umí, ten umí. Iva nezapře rybářský původ, protože její otec patří k těm nejšikovnějším (s výjimkou Křetínky).

K jedněm z nejúspěšnějších patřila rodina Štarhova, kde se konečně podařilo i paní Radce ulovit svoji životní a doposud největší rybu tresku obecnou 73cm a i ostatní rodinní příslušníci prokázali, že všichni patří ke zdatným a zkušeným pokračovatelům rodinného vůdce Radomila Štarhy a chytali jednu za druhou.

img_0683-nahled

Prší, ale moře je klidné. Jeden z rekordních úlovků. Lovec díky maskování zůstal anonymní.

img_0716-nahled                 Pan Oldřich Rossler zkusmo vyzkoušel hlubinnou přívlač na těžší pilkry (45g) v hloubkách okolo 60m a narazil na hejna větších tresek černých, takže v této kategorii jasně zvítězila jeho posádka, byť silně zaostávala ve zpracování ryb, kde Olda strávil neuvěřitelné množství času.

p1090970-nahled

Mládí vpřed. Tomáš Rossler s jednou z tresek tmavých. V pozadí pohled na začátek fjordu.

Celkové se dá konstatovat, že soustředění a trénink přívlače proběhl podle plánu a očekávání a že všichni (až na malé výjimky – pan Vrbka Petr) ulovili rybu nad 80cm a rekordmanem se stal pan Ladislav Potrusil s treskou obecnou velikosti 103 cm. Jedinou mírně negativní zkušeností bylo setkání s ostatními mořskými obyvateli fjordu, kdy do lovného prostoru najely makrely a od té doby braly jedna za druhou. Ten kdo chytal na malý pilkr, doplněný několika drobnými pírky tahal makrely po dvou nebo po třech a ke treskám nástrahy prostě nepronikly. Makrela je velký bojovník a na udici poskytuje nádherný zážitek, ale není tak sportovně ceněná jako treska a když na jedné loďce chytnou naráz všichni tři a makrely se neomylně pod loďkou spojí do jednoho houfu s propletenými vlasci, pak je na hodinu po lovu a rozplétá se a navazuje. I tato činnost se však musí trénovat. Taky delfíni nepůsobili tolik radosti, jak by se očekávalo, protože po jejich útoku na tresky a makrely se fjord vyprázdnil a lovci si mohli dát klidně svačinku, neboť záběry zcela ustaly. Ale to vše byly jen drobnosti, které nemohly pokazit nádherný zážitek ze společného soustředění.

p1100191-nahled

Fotografie mužských zástupců se pro naprostou převahu paní Evy nepodařilo pořídit. Treska černá – jedna hezčí jak druhá.

Na shledanou ve Snillfjordu v roce 2014.

© 2024 1. RK Nedvědice - Vytvořil Marek Klusák