1. RK Nedvědice

První rybářský klub v nedvědici

Návrat na úvodní stránku

NORSKO 2018, souhrnné zpravodajství

Napsáno 15. října 2018, 12:59 v rubrice Články

Letošní sezóna měla několik specifik, která ji odlišovala od ostatních návštěv Snillfjordu. Kemp je sice pořád stejný a Johan odmítá investovat do čehokoliv, co by mohlo zpříjemnit návštěvníkům pobyt a tak tam jezdíme už jen my a Fisch tour ze Strážnice a několik part ze Slovenska. Aleš Buček se aniž, co může, ale drobnosti jako jsou kuchací stoly, zábradlí u mola apod., nemohou na zchátralosti kempu nic moc změnit, i když jsou příjemné.

Začátek sezóny byl v tradičním duchu pracovní, karavany se umístily na stanoviště a stany byly vcelku rychle postaveny a vybaveny a i lodě a motory nevyžadovaly žádnou opravu, jen běžnou údržbu po zimě. Takže skoro celá mužská část RK mohla v klidu vyrazit na lov. Květen je rybářsky velmi zajímavý, ale tentokrát černé tresky nepřijeli až na konec fjordu a chytali se nepoměrně méně, než v jiných letech. Přesto, díky rybářskému umění a navigaci lodivoda na místa, kde podle zkušeností byla pravděpodobnost rybího výskytu největší, byla úspěšnost některé dny až zarážející.

Stačí jen oškrábat, vyfiletovat a filety jdou do mrazáku.  Pozor, pan Doubek fotí, takže jako úspěšný rybář není na snímku zachycen.  Tyto rybářské úspěchy pak podtrhlo kuchařské umění pana Ondry, takže celý den se sestával z ranního vstávání, snídaně, chystání svačin, odjezdu na vodu, příjezdu, kuchání, obědvání, poté karty se svačinkou před spaním a noční odpočinek a tak pořád dokola. Jakkoliv se to může zdát stereotypní, bylo to skvělé.

V červnu a červenci to bylo rybářsky slabší, ale co předváděli polaci, bylo úžasné. Chytali se v podstatě všude a na některých místech až moc. Jiné ryby, s výjimkou občasného záběru tresky obecné, jako by ve fjordu nebyly. Protože máme polaky rádi, zejména jak bojují, tak nepřítomnost jiných druhů ani moc nevadila.  Po konzultaci s cestovkou jsme si potvrdili již dříve vyslovenou domněnku, že ryby jsou někde na počátku fjordu a tak jsme zkusili s Laďou, Petříkem, Borisem a Honzou jeden dálkový výjezd. V místech, kde fjord větví (jsou tam komerční lososí sádky) jsme na hloubce 300 m zkusili pilkry (50 – 70 g) a v hloubce cca 35 – 50 m jsme narazili na tresky tmavé okolo 65 – 80 cm a v podstatě šly na cokoliv.  Během dvou hodin jsme jich chytli 36. Takže příští rok alespoň jednou na ta místa vyjedeme. Jede se tam sice více jak hodinu (záleží na hmotnosti posádky), ale stojí to za to.

Srpen překvapivě přinesl jen velmi málo makrel, takže nachytat Liborovi na uzení byl trochu problém, jednak si makrely bral Laďa (ten taky udí) a jednak byli chycení jednotlivci použití na lov na hloubku, takže limit slíbený na jaře jsme splnili jen s obtížemi (6 ks), zato byly velmi vypasené a tučné. Srpen naopak přinesl proti minulým rokům značné množství hub, takže stan byl ověšen sušícími se houbami a podzimní jídelníček byl dosti jednotvárný, ale velmi chutný. Protože v roce 2018 bylo všechno jinak, tak nepřijeli štikozubci. Marně jsme je hledali a za celou dobu jsme chytli jen 4 nebo 5 kusů a o velikosti se raději zmiňovat nebudu. Chytlo se ale pár pěkných mníků a i nějaký halibut. Sice malý, ale přece.  Takže na počátku září balíme, vše ukládáme na místo určené Johanem a jedeme domů čerpat síly na novou sezónu.

I když se zdálo, že kromě jara (květen) bylo ryb nepoměrně méně, než jiné roky, tak díky Laďově statistice jsme zjistili, že za rok 2018 jsme nachytali tunu ryb (nebo něco okolo tohoto čísla). Nezajímavějším úlovkem byl mořčák chutný (mořský okoun) délky 80 cm, lovec Bohumíra Hrabálková, k jehož určení přispěli až místní, protože my i cestovka jsme takovou rybu nikdy neviděli. Foto samozřejmě chybí, ale byla to první ryba svého druhu za 25 let. Všem zúčastněným děkuji za příjemnou společnost a těším se na sezónu následující.

I takováto idylka k našim společným výletům patří. Špekáčky z Globusu.

Jen na závěr poznamenávám, že Laďovo rozhodnutí s ponecháním auta v Norsku, pokládám nyní s odstupem času za velmi skvělé. Ušetřilo nám to peníze za půjčování auta a přiletět a jen sednout do auta a jet na místo, je nádherné. Přitom náklady za parkování a silniční mýta nedosáhly takové výše jako půjčovné, takže naprostá spokojenost.

© 2024 1. RK Nedvědice - Vytvořil Marek Klusák